top of page

MIT MØDE MED BOWSPRING

Opdateret: 19. maj 2021

i sommeren 2016 tog jeg til Berlin for at prøve avant garde yoga formen, Bowspring.

Jeg var yogalærer på 5. år og havde allerede et lille crush på den nye funktionelle bevægelses metode, som min lærer Soham havde havde introducere mig så elegant til.

Siden har min flirt udviklet sig til et stormende kærlighedsforhold.


Det første der slog mig og rørte mig i Berlin, var diversiteten: Her var ALLE slags mennesker. Tykke og tynde, unge og gamle, sporty og ikke-sporty typer.

Der var et par smækre, hippe yogi typer, men langt de fleste var helt almindelige, ligesom mig selv. Lærerne Desi og John fik mig til at føle mig god nok, selvom min fysiske form ikke var noget at råbe hurra for. Deres mantra var, og er, “Beginners are winners”.

Men hvad er det og hvad kan det? Lad mig svare på spørgsmålet ud fra min egen oplevelse.

Der er mange elementer i Bowspring som passer mig godt

- At vi bevæger os med fokus på organiske, naturlige former, fremfor lineært/geometrisk. Idet vi bevarer ryggens naturlige kurver og arbejder systematisk med bindevævet, får vi en god forbindelse til bagsiden af kroppen. Tidligere mærkede jeg kun bagsiden af kroppen når den gjorde ondt. Og det gjorde den tit. Mindst en gang om måneden havde jeg så ondt i lænden at jeg gik som om jeg havde en pind i r…...Det stoppede prompte da jeg begyndte på Bowspring.


-At vi holder den indre krop fyldt og let. Maven og ryggen er lang. Hagen løftet. Her oplever jeg en direkte afsmitning på sindet som bliver tilsvarende let og opløftet. Altså en selvgjort antidrepressiv! Det får mig til at tænke på min søde mormor, som altid har sagt: “knejs med nakken, vi har allesammen gode grunde til at være stolte”. Vel har vi så!

-At vi holder opmærksomheden heeeelt ud i fingre og tæer. Det giver en gedigen oplevelse af meditation i bevægelse. Jeg syntes næsten jeg kan mærke hvordan nye nervebaner vokser frem. Og DET er spændende. For jeg har været meget belastet ren kognitivt, da jeg som yngre var sygemeldt med stress i 2 år. Jeg troede min hjerne var færdig. Derfor er dét her stort at opleve. Min praksis giver mental klarhed og et stærkt fokuseret sind, fremfor det evige tågelandskab jeg før befandt mig i.

- At vi holder alle led let bøjede, så energien flyder friere. Med knæene letbøjede, går top lårben og hofte bagud, med en dyb lyske. Også her var der total bonus for mit vedkomne. Jeg er født med hoftedysplasi og hofteleddet har altid været mit ømme, stikkende punkt. altså lige indtil 2016 hvor jeg mødte Bowspring.

-At vi bevæger os med sensitivitet og åbenhed. Bowspring er et enkelt system. Dermed ikke sagt at det er nemt. For begyndere kan vi af og til glemme at holde blødheden. Derfor er det skønt at vi altid i løbet af en klasse giver plads til organiske flydende bevægelser. Bevæger os som dyr og planter. Hopper. Det giver anledning til fryd og latter og en mulighed for at slippe holdt energi og eventuel stramhed i hals, kæbe, mave og hvor vi ellers har tendens til at overworke.

EN KROP DER KAN HOLDE LIVET UD

Jeg har ALDRIG været nogen atlet. Jeg har mere været hende der var god til at sidde stille i unaturligt lang tid og tegne og drømme sig langt væk. Derfor knuse elsker jeg, at jeg godt på vej imod de 50 år, stadig bor i en krop der er synligt og mærkbart stærkere end nogensinde før.

At jeg har en ny funktionel bevægelighed. (De stive dysplasi hofter har aldrig før ville være med til salsa moves). Og så kan jeg squatte dybt. Tænk engang.

Som min 60 årige ven, Claire, fra Barbados siger: “Jeg dyrker Bowspring for at holde mig ung og frisk hele livet. Ingen skal sende mig på plejehjem, fordi jeg ikke kan rejse mig fra kummen”.


Senay Jensen underviser Bowspring klasser og Bowspring retreats i Danmark og Tyrkiet.

Hun er medstifter af den internationale "Nordic Yoga Festival" på Hindsgavl slot.

173 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page