top of page

OPSKRIFTEN PÅ EN FRI KROP

Opdateret: 6. jun.

Hvordan Bowspring er logisk opbygget
Bowspring metoden er ergonomiske og funktionel bevægelse som både kan bruges på - og i særdeleshed udenfor- yogamåtten. Bowspring kommer oprindeligt fra USA og kaldes bevægelses medicin, fordi metoden lindrer smerter og ubehag, ofte i hofter, lænd, skuldre samt nakke og lærer os at bruge kroppen så den kan holde livet ud, uden at slides.

I denne artikel vil jeg fortælle hvordan Bowspring er struktureret i en algoritme, en enkel opskrift som dækker hele kroppen. Vi arbejder med 10 nøgleområder, som igen er organiseret i 5 underområder.


Det er disse jeg vil beskrive her.


1. RADIANT HEART

Mange af os har tendens til at synke lidt sammen i brystet, så skuldrene glider frem og vi får den ikke-så-skønne C- formede krops holdning.

Med Bowspring er det muligt, at åbne brystet indefra og holde det let og løftet uden at blive stiv og anstrengt, ved at skabe bredde og dybde i brystkassen, så den får mere volumen indefra.

Hvis du tænker brystet er en stor fyldt heliumballon som er ved at stige til vejrs, så har du fornemmelsen. Når vi holder brystet og hjertet fyldt og let, giver det en vidunderlig oplevelse af at sindet kan løfte sig tilsvarende - naturligt og frit.


2. VINGERNE

Vingerne i Bowspring er skuldre, arme og hænder. Som du hurtigt vil erfare med Bowspring, arbejder vi med en bevidsthed om hvordan bindevævet fungerer og hvordan vi kan sætte dette i spænd sammen med knoglerne og musklerne. Det er som at sætte et sejl -med stivere og dug. I alt hvad vi gør i Bowspring forsøger vi at "sætte sejlene". Dette inkluderer også vingerne, som altid holdes tonede og altid på kroppens forplan, for at holde optimal åbenhed og hjælpe med at holde RADIANT HEART. Du kan selv teste om ikke det er lettere at holde brystet fyldt og løftet når du har armene løftet lige over skulderhøjde med bløde knytnæver, som du rækker frem i verden.. Jeg gætter på, at du kan mærke det.


3. RØDDERNE

Hofter, ben, fødder og tæer er hele det kropslige fundament, som bærer os omkring i verden, som rodfæster og grounder os. I vores kultur sidder vi mege


t ned.. RIGTIG meget ned...og det har konsekvenser!

Mange har mistet musklerne i ballerne, som derfor har mistet deres funktion som kroppens fremdriftere. Nogle oplever sågar at kontakten ned til fødderne helt er gledet ud og fødderne er stive og spændte. Alt det vender vi på hovedet i Bowspring og skaber en fri bevægelighed, flow, parathed og springklarhed i underkroppen. Igen er det "sætten i spænd", eller "tensegritet", som det hedder med et flot ord lånt fra arkitekturen, som refererer til hvordan man konstruerer et integreret spændings forhold, så en konstruktion kan rejses og blive stående.


Tensegritet og springparathed er en frigørende antidote til al den sidden ned.


4. SPOLERNE

Halsen og taljen kalder vi i Bowspring -med et glimt i øjet- for spolerne. Mange mennesker synker lidt sammen med årene. Men det behøver ikke være sådan. Med enkle midler kan vi pulserer vi os lange. Halsen og taljen er der hvor vi har færrest knogler, derfor er det lige her vi kan genvinde de par centimeter vi måske har mistet. Hvis du sætter hænderne på toppen af hovedet ovenpå hinanden og rækker hoved og hænder stærkt ind i hinanden, med hagen løftet, så kan du mærke en forlængelse.

Nakken og lænden får lov at have en lang naturlig kurve. Maven og forsiden af halsen buer frit fremad og opad, så de begge er lange og åbne. Husk igen på tensegriteten!

En harmonisk lang og åben bug giver en stærk kerne muskulatur. Personligt er jeg vild med at styrke kernen UDEN at skulle gøre mig lille og hård, men ved at holde maksimal åbenhed.


5. HOVEDET

Kan du holde hovedet rejst eller glider hagen frem og ned mod brystet? Hvis det gør, så vil konsekvensen være smertefulde følger i nakken. For ikke alene er hovedet tungt, så belastningen i nakken bliver voldsom, men derudover mister vi også hele denne føromtalte “tensegritet” som vi behøver, for at have lethed og frihed. I Bowspring holder vi øjnene, så vi kigger lige frem i horisonten. Når vi bruger denne huskeregel, er hagen let løftet og vi taber hverken hovedet fremad eller bagud, Derudover lærer du at bruge hovedets holdning til at skabe frihed i kæben og opnå mere kraft til dynamisk fremdrift.


Det var Bowspring opskriften ultrakort fortalt.Disse 5 principper er din vej til fri krop og jeg vil meget gerne guide dig igennem dem en dag, så du mærker præcist hvor fri og vågen DU kan føle dig i kroppen.


Senay Jensen underviser yoga klasser & retreats i Danmark og Tyrkiet.

Hun er medstifter af Nordic Yoga Festival" på Hindsgavl slot.133 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page